Bandy i Norden

by majt

Bandy utövas i hela norden, och medan det finns organiserat spel i alla dessa länder är det ganska uppenbart att sporten är mer populär i vissa länder än andra.

norden_111567071

Sverige är ju så klart en av dessa länder. Vi har en över 100 år lång historia med spelet och både damer och herrar bildade lag när spelet först kom till oss via England i samband med skridskortävlingar och en demonstation av sporten 1894. Ända sedan dess har vi haft en rik bandykultur i landet.

Risken finns dock att Norge faktiskt var före oss med att anamma sporten, då de enligt det Norska Bandyförbundets historia beställde bandyutrustning från England redan 1888. 1921 hade man en landskap i bandy mellan Norge och Sverige, men Sverige hade tackat nej till att räkna denna som en officiell landskamp. Och det kanske var tur för dem då Norge vann med 7-3.

Nästa av våra nordiska bröder och systrar som verkligen hoppade på sporten och gjorde den till sin egen var finländarna. Även i Finland var det på slutet av 1800-talet som bandyn tog sig in i landen. Men till skillnad från både Sverige och Norge kom den till Finland via St Petersurg och Ryssland. Exakt när är lite svårt att säga, men vi vet att den första bandymatchen spelades 1899, den tog dock inte plats i Finland utan i St Petersburg.

Danmark och Island däremot har inte visat nämnvärt lika stort intresse för sporten som Sverige, Norge och Finland. Bandyn var populär i Danmark under början av 1900-talet men minskade drastiskt redan 1924 och ingen har ännu lyckats återinföra organiserad bandy i landet.