Bandy vs Hockey

by admin

Om vi pratar om idrott på is så är det hockey som de flesta av oss tänker på. Skillnaderna mellan bandy och hockey är ganska stora och man är betydligt flera på plan då det spelas bandy. Inom hockey så är man 5 spelare på plan och inom bandy så är det 11 spelare. Man spelar med boll i bandy och puck i hockey. Även utrustningsmässigt så är det ganska stor skillnad.

Det är betydligt tuffare på en hockeymatch än vad en bandymatch är så därför är hockeyskydd viktigt för en hockeyspelare. Hockey är en mycket snabbare sport än vad bandyn är. En bandyplan är som en fotbollsplan ungefär och man kan säga att bandyn och fotboll kan ha sina likheter förutom att bollen är mindre, man åker skridskor som i hockey och slår bollen med en klubba. Man kan säga att det är en blandning av hockey och fotboll.

Perioderna skiljer sig å mellan hockey och bandy. En bandymatch pågår i 2 perioder om 45 minuter vardera. Är vädret dåligt så kan man sänka till 30 minuter per period. En hockeymatch pågår i 3 perioder om 20 minuter vardera period. En hockeyplan är betydligt mindre med högre sarger så att det är en snabbar sport kan man förstå. Även målen är olika mellan bandy och hockey. Ett hockeymål är ungefär 1,80 x 1,20 meter i storlek medans ett bandymål har storleken 3,5 x 2,1 meter.

I både bandy och ishockey så gäller det att vara duktiga skridskoåkare. Det skiljer sig en del regelmässigt mellan de två sporterna och hockey är nog den sport som lockar mer publik. Även om bandyn i vissa områden är en oerhört stor sport så kanske det är så att hockeyn är den som tar hem segern i popularitet. Det känns dock som om att det är mer folkfest då det kommer till bandyn, det är utomhusspel som gäller och man har med sig sina fika väskor med varm god dryck och kanske mackor som inmundigas i pausvilan.