Bandy vs innebandy

by admin

För den oinvigde kan ordet bandy leda till oklarheter. Bandy spelas i två varianter, en på is och en inomhus. Utomhussporten heter kort och gott bandy medans den som spelas inomhus heter innebandy. Så vilka är då skillnaderna?

sm-final-bandy-2012

Bandyn spelas på is i tre perioder om 30 minuter vardera, med 11 spelare på skridskor som ska med hjälp av en klubba få in en boll i motståndarens mål. Bollen väger 60 gram och är 60 till 63,8 mm i diameter, med en rödaktig färg, för att den ska vara lätt att följa för publiken. Storleken på bollen har omdebatterats och finns i tre godkända storlekar, där den 62,4 mm stora bollen infördes säsongen 2002/2003 i högsta divisionen för bandy.

innebandy

Innebandyn spelas som namnet säger, inomhus. Matchen spelas av 5 utespelare i tre perioder á 20 minuter. Även i innebandyn ska bollen fås in i motståndarens mål med hjälp av klubba, där bollen är gjord i plast, med en vikt på ungefär 25-30 gram och 72 mm i diameter. För att vara godkänd ska bollen dessutom ha hela 26 hål med en diameter på 11 mm. Vanligast är den helvita bollen, men variation finns.

Oavsett vilken av sporterna man utövar, är det viktigt att ta hand som sin kropp. Träna gärna styrketräning och kondition utöver den ordinarie träningen. Det gäller att förbereda kroppen för att klara av ansträngning och att bli stark.