Bandys storebror – skillnader och likheter

by admin

Bandy kan räknas som en lillebror till hockey. Det finns en hel del skillnader och likheter mellan sporterna. De har påverkat varandra väldigt mycket.

6883720-bandymatch-utomhus

Skillnad – popularitet

Bandy spelas över hela världen, men det går inte att jämföra med antal spelare som ägnar sig åt hockey. Hockey är den näst största sporten i världen och räknas i Sverige som den ledande sporten. Det är exempelvis betydligt lättare att hitta information om bandy än hockey. Det finns fler som tittar på hockey än bandy. Det går alltid att hitta odds på hockey, men bandy kan vara svårare.

Bandy har dock vunnit mer popularitet sedan det blev en del av vinter-OS. Fastän hockey har ett stort försprång har bandyn blivit den näst största vintersporten. Tillsammans har de 95 % av alla vintersportsutövare. Hockey sägs ha runt 1,5 miljoner utövare världen över, medan bandy bara har ca 35 000. För att komma till tredje platsen hamnar vi nere på 10 800 vilket är den alpina sporten.

sh_hockey_fan_crowd_124376716

Likhet – gammal sport

Det finns bevis som pekar på att man spelade en variant av bandy redan på medeltiden. På Island spelade man knattleikr som påminner mycket om bandy och i Ryssland fanns ett liknande spel. På Island har man försökt väcka sporten till liv men eftersom det finns knappa bevis på regler och redskap, har man behövt använda fantasin en hel del.

Hockeyn är inte lika gammal. Det finns böcker och liknande som talar om en hockeyliknande sport spelades i Nederländerna under 1500-talet. Den moderna sporten vi spelar idag är dock mest lik det engelska soldater uppfann i början av 1800-talet när de var stationerade i Kanada.

Skillnad –  regler

Hockey och bandy spelas båda på is, det har de gemensamt. Bandy är dock lite av en blandning mellan fotboll och hockey. Det finns lite olika regler som gör stor skillnaden i sporterna:

  • Bandy har 11 spelare på plan medan hockey har bara 5. Det betyder att hockey är ett hetsigare spel med fler byten.
  • I hockey använder man en puck, så den glider mest på isen och flyger sällen genom luften. Bandy spelas med en boll som lätt kan studsa och flyga över planen.
  • Eftersom det är fler spelare i bandy har de också större plan, 100×45 meter. Alltså mer i fotbollsplansstorlek. Hockey spelas på 60×30 meter.
  • Bandy spelare har bara två halvlekar på 45 minuter, precis som fotboll. Hockey spelar 3 kvartslekar på 20 minuter, ännu en anledning varför det går snabbare i hockeysporten.
  • Publiken är mer skyddad om de tittar på hockey. En hockeyrink har en sarg och plexiglas bakom kortsidorna för att skydda publiken. Bandy har inte lika hög säkerhet. De hänger upp nät bakom målen på kortsidorna och lämnar långsidorna öppna. Det är lite mer riskabelt att vara i publiken, men samtidigt är det inte lika farligt att träffas av en plastboll än en hård, gummipuck.
  • Hockeymål är mindre och kräver mer precision. Målvakterna har mer skydd och sitter ned för att täcka upp målet så mycket som möjligt. Bandy har ett större mål och målvakten har mindre skydd och står upp under spelet.

1645736-undoms-bandy

Likhet – träning

För att bli bra på hockey och bandy krävs det först att man blir en bra skridskoåkare. En hockeyspelare måste så klart bli van att åka med tyngre utrustning, men att bli en bra åkare är grunden. Därefter måste man lära sig att hantera klubban och jaga pucken/bollen.

Upplägget för dem som är nybörjare och för eliten är till stor del densamma. Man måste träna kondition och styrka, både på och av planen. Eliten tränar så klart helt annorlunda formationer eftersom de ska lära sig samarbete och formationera skiljer sig mellan sporterna på grund hur sporten spelas och antal spelare på planen. Men grunderna i träningen är densamma.