Stora bandyspelare genom tiderna

by majt

Denna gång tänkte vi lista några riktiga storspelare inom bandyhistoriens ramar. Legendarer som alltid kommer att vara ihågkomna för sina fantastiska kvalitéer som bandyspelare.

Per “Pelle” Fosshaug

Våran kanske allra största svenska bandylegendar genom tiderna, Per “Pelle” Fosshaug”, är svår att förbise när man ska lista storspelare genom bandyhistorien. Pelle räknas faktiskt av många som den störste genom tiderna. Få spelare kan konkurrera med Fosshaugs meritlista som bland annat innehåller 5 VM-guld, 6 SM-guld och rekordet som snabbaste målskytt någonsin, då han satte bollen i mål enbart 5 sekunder in i matchen mellan Västerås och Lidköping. Pelle Fosshaug var även känd för sitt hårda spel och för det faktum att han lätt kunde komma i kontroverser både på och utanför isen. Den fysiska aspekten av spelet delade han faktiskt med nästa spelare på vår lista, en annan svensk bandylegendar som absolut ger Pelle en match när det kommer till vem som möjligtvis kan vara den bästa bandyspelaren genom historien.

Joe Lönngren

Det kanske inte är riktigt lika många av dagens fans som känner till Joe Lönngren som Pelle Fosshaug, men de som känner till honom har vetskap om vilken fantastisk bandyspelare han var. Denna Edsbylegendar blev bland annat vald till VM:s bästa spelare 1987 och var precis som Fosshaug en riktigt hårdnackad spelare på bandyplanen. Lönngrens spel har stundom till och med beskrivits som brutalt, något som många av hans forna motståndare säkert kan skriva under på. Joe Lönngren är helt klart en av världens bästa bandyspelare genom tiderna och kommer så förbli för all framtid.

Sergej “Obbe” Obuchov

Sergej “Obbe” Obuchov är för de som inte känner till honom sedan innan en rysk bandyspelare som glänst i svensk bandy under många år. Obbe räknas också till en utav världshistoriens bästa bandyspelare och har bland annat gjort fler mål än någon annan rysk bandyspelare i det ryska landslaget (över 200 stycken). I Sverige vann han skytteligan 2001 och blev samma år utsedd som första icke-svensk till årets man i svensk bandy sedan priset tillkommit 1964.